semenjak dua menjak ni mimi jd semakin rajin nak salin recipe drp buku masakan la plak..tp simple2 la kan..kalau yg special tu tnggu la lagi brapa taun..jadi sebagai permulaan mimi nak kongsi 1 recipe..tak tau la kalau2 korang semua dh ada dh recipe ni tapi tak kira gak mimi nak jg share ngan korang semua...
recipe utk ari ini adalah..ce..ce..cam chef la plak kan..eheheh
TAT LIMAU
bahan-bahan utk pastri:
3/4 cawan mentega(unsalted tau)1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
13/4 cawan tepung serba guna
garam secukup rasa bahan-bahan utk isian:
4 biji limau nipis
11/2 cawan gula
100gm mentega(unsalted jgk)
4 biji telur
garam secukup rasa
Untuk buat pastri:
1.mentega,gula kastor,tepung serba guna,garam n esen vanila perlu digaul sehingga sebati dan diterapkan ke acuan pai serta disejukkan selama 45 minit di dlm peti sejuk
2.selepas disejukkan,pastri tersebut bolehla dibakar selama 20 minit dan sibiarkan sejuk
1.perahkan limau nipis
2.sagatkan kulit limau nipis dan disatukan bersama gula lalu dikisar.selesai dikisar,campurkan mentega dan digaul sehingga sebati n gebu.kemudian masukkan telur satu persatu
3.kemudian masukkan air perhan limau tadi bersama garam
4.tuang adunan dlm kuali dan kacau sehingga pekat
5.tuangkan isian tadi ke atas pastri dan dibiarkan mengeras di dalam peti sejuk
pic dari uncle google...
dan ini lah hasilnya..selamat mencuba
nnt mimi akan kongsi resepi lain plak ok..bye
No comments:
Post a Comment